Wat doet de diëtist?

Wat doet de diëtist? De diëtist stelt samen met jou een dieetadvies op, aangepast aan je lichamelijke en geestelijke behoeften én je persoonlijke omstandigheden. Een voedings- of dieetadvies van een diëtist helpt je om gezonder te leven en meer te genieten, of je nu jong bent of oud, ziek of gezond. Een gewichtsconsulent begeleidt gezonde mensen met overgewicht of ondergewicht, maar ook mensen die al een dieetadvies hebben kunnen terecht voor praktische adviezen om af te vallen of aan te komen. Wij helpen je om je eetgewoonten aan te passen aan een gezonde(re) leefstijl.

Margje Vlasveld,
diëtist

Veranderen van eetgewoonten is lastig omdat je deze voor het grootste deel onbewust hebt aangeleerd. Eten en drinken wordt door onze “automatische piloot” geregeld. Om eetgewoonten te veranderen moet die automatische piloot gereset worden, maar waar zitten de de knoppen? In je hoofd of in je buik? Je moet die knoppen eerst opzoeken, om jezelf opnieuw te “programmeren”. Zodat je nieuwe eetgewoontes niet na verloop van tijd weer geheel naar de achtergrond verdwijnen. Dat kan als je het echt wilt en het kost oefening. Ook is inzicht in je eetgedrag nodig. En echt goed proeven en ervaren wat eten en drinken met je doet. Dat staat ook allemaal op het menu van De Meermin.

Wat moet je eten als je ziek bent? Hoe word je gezond oud?
Het antwoord op deze eenvoudige vragen blijkt nog niet zo eenvoudig te vinden. Terwijl er zoveel over geschreven en gesproken wordt, want de rol van voeding voor de gezondheid is hot. Het is dagelijkse kost, niet alleen in kranten en tijdschriten, ook blogs en tweets in overvloed, meningen en adviezen buitelen over elkaar heen: wel of juist geen melk, kaas, vlees, vis, eieren, brood, rijst, soja, suiker, zout?
Meters boeken over voeding gaan als zoete broodjes over de toonbank. De drukinkt van het ene wetenschappelijk verantwoorde boek is nog niet droog of er is alweer een nieuw boek over de fabels en de feiten over voeding. De schrijvers van die boeken zijn nogal eens (al dan niet gepensioneerde) dokters en professors. Die zullen het toch wel weten? Meestal komen ze met een sussend verhaal, doe maar gewoon, je kan alles eten, als je maar oppast met dit en met dat of met zus en met zo.
Maar wat heb je eraan als je pijn in je buik krijgt van eten, of als je de hele dag wel kunt eten, als je haar uitvalt, of als je bijna niets lust, bijvoorbeeld? Het zal wel iets met het eten te maken hebben, maar hoe zit dat bij jou?

Ieder mens is uniek
Een dieet- of voedingsadvies is voor elk mens anders. Diëtisten zijn speciaal opgeleid om de voedingsbehoeften van ieder indiviu te bepalen in samenspraak met de persoon, de ervaringsdeskundige bij uitstek. Daarvoor maken zij gebruik van zowel wetenschappelijke feiten als methoden die zich in de praktijk bewezen hebben.

Waarom is het belangrijk om een diëtist te bezoeken?
Bekijk dit filmpje en je weet  waarom!

KWALITEITSGEREGISTREERD 
tot 25-04-2026  M. Vlasveld