Aandacht voor voedings en leefstijladviezen bij hypertensie is gedaald, de ziektelast en de kosten zijn gestegen

Voedings- en leefstijladviezen kunnen een veel belangrijkere rol spelen in het verlagen van de bloeddruk en leiden tot een verlaging van het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen concludeert VoedingOnline n.a.v. de cijfers die gepubliceerd zijn in Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 van het RIVM. Zie de infografic

Voedings- en leefstijladviezen krijgen momenteel vaak te beperkt of geen aandacht wanneer een te hoge bloeddruk wordt vastgesteld.

Als er aandacht wordt besteed aan voeding dan wordt het advies ‘gezonde voeding’ gegeven en wordt vaak niet nader naar de voeding gekeken. Dat werkt natuurlijk niet zo, dat weet iedereen uit eigen ervaring. Gedrag veranderen kost tijd en aandacht en dat geldt helemaal voor eetgedrag.

Uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM blijkt dat een hoge bloeddruk leidt tot 5,6 miljard van de zorguitgaven. Dat is nog net iets minder dan een hoge bloedsuikerspiegel (5,8 miljard) en ongezonde voeding (6 miljard). Dit zijn overigens de 3 allergrootste koplopers in de zorguitgaven. Waar het geld naar toe gaat weet ik niet precies, in elk geval niet naar dietisten die de afgelopen 10 jaar alleen maar hebben ingeleverd.

Het aantal patiënten dat naar de diëtist wordt verwezen met hypertensie is de afgelopen jaren gedaald (2014 9,9% en in 2018 7,5%), terwijl het aantal personen met hypertensie toeneemt.

Diëtisten kunnen een belangrijkere rol spelen in de preventie en behandeling van (pre)hypertensie, aldus VoedingOnline, een goed gedocumenteerde bron voor iedereen die veel wil weten over voeding en gezondheid.