Open brief aan Minister President Mark Rutte

Beste meneer Rutte,

Wij staan allemaal op het punt een nieuwjaar in te luiden. Een jaar waarin we allemaal hopen op gezondheid en geluk voor onszelf en onze naasten. Het wordt als het aan onze regering ligt echter een jaar waarin we meer moeten betalen voor onmisbare voedingsmiddelen waarvan de overheid, op advies van voedingswetenschappers en gezondheidsraden de consumptie wil bevorderen.
Dat is onbegrijpelijk, tegenstrijdig beleid.

Als hardwerkende burger, 1e lijns zorgverlener en diëtist vraag ik uw aandacht voor berichten uit mijn praktijk.
Mensen met een smalle beurs zijn er eerlijk over: groente en fruit kopen is duur.
Zij schamen zich vaak om het te zeggen, maar donuts en chips is voor hen een betaalbaar alternatief voor als de kinderen uit school komen. Zij denken het vitamine tekort met limonade met vruchtensmaak een beetje goed te maken, maar het omgekeerde gebeurt, nog meer ongezonde troep met veel suiker en/of zoetstof.
Ook de krat van de voedselbank bevat weinig of geen verse groenten en fruit.

Kinderen gezond opvoeden is extra moeilijk als er niet veel geld is, vooral in combinatie met te weinig kennis en ervaring met gezond eten.
In deze omstandigheden raken mensen gewend aan het eten van goedkope rommel met veel vet, zout, suiker en namaaksmaak. Zij lusten geen vers bereide groenten omdat ze het niet gewend zijn. In mijn spreekkamer komen regelmatig jonge mensen die bijna niets lusten. Hun smaak is onontwikkeld en bedorven door de oneindige stroom aan goedkope ongezonde producten. De regelgeving voor het promoten van ongezonde producten is ook toe aan evaluatie, maar eerst de verhoging van BTW op verse, onverpakte groenten en fruit (inclusief de eetbare boomvruchten zoals noten).
Het is anno 2018 nog steeds zo dat mensen uit arme wijken en arme families hun hele, aanzienlijk kortere, leven minder gezond zijn dan mensen die wel genoeg geld hebben om gezond te eten (en dat ook doen).
Arme mensen eten chips en snoep, noten en fruit zijn te duur. Een schande voor een welvarend land als Nederland.

En dat terwijl er veel meer groenten en fruit geproduceerd wordt dan wij op kunnen eten. Een flink deel wordt geëxporteerd, prima, maar er wordt ook nog steeds mega veel goede kwaliteit groenten en fruit doorgedraaid, weggegooid, opgestookt. Is dat normaal? Ik vind het waanzin!

Dat kan en moet anders. E zijn in verschillende steden meerdere bemoedigende duurzame (burger)initiatieven die groenten en fruit voor directe consumptie de ruimte geven. Dit gebeurt op de gezonde grond van biologische tuinderijen, in buurt- en volkstuinen, schooltuinen, stadsboerderijen of in een voedselbos. Alle beetjes helpen.
Wat niet helpt is de belasting verhogen op de gezonde keuze in de winkel, waar de meeste mensen hun dagelijkse voeding moeten kopen.
Draai deze maatregel dus terug zodra u weer aan het werk gaat om ons waanzinning gave land beter te maken. Want dat kan en is niet eens moeilijk.

Het opheffen van de BTW op verse groente en fruit is de meest voor de hand liggende maatregel om de Nederlandse voeding gezonder te maken.
De gederfde inkomsten worden makkelijk terugverdiend door ongetwijfeld flinke besparingen op de zorgkosten.

Zet die stap nu meneer Rutte!

Ik wens u een in alle opzichten gezond 2019

Margje Vlasveld